Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
577
Van két oldatunk: 0,030 liter salétromsavoldat, amelynek a pH-ja 2,55
és 450cm3 0,0045mol/dm3 koncentrációjú kalcium-hidroxid oldat.
a) Mekkora a salétromsavoldat koncentrációja mol/dm3-ben?
b) Mennyi a kalcium-hidroxid-oldat pH-ja?
c) Mekkora lesz a keletkező oldat pH-ja, ha mindkét fenti oldatot háromszoros térfogatúra hígítjuk, majd összeöntjük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a)
Salétromsav: `HNO_3`
Van 0,03 dm³ `HNO_3`
`pH`=2,55, ami a hidrogénion-koncentrációból így jön ki: `pH = - lg [H^+]`
Visszafelé: `[H^+] = 10^(-pH)"mol"/"dm"^3=10^(-"2,55")"mol"/"dm"^3`
amit számológéppel lehet kiszámolni:
`[H^+]="0,0028""mol"/"dm"^3`
Mivel 1 mol `HNO_3`-ban pontosan 1 mol `H^+` ion van, ezért ez a salétromsav koncentrációja is.

(Valójában nem `H^+` hidrogénion, hanem `H_3O^+` oxóniumion van az oldatban, de az egyszerűség kedvéért csak hidrogéniont szoktunk mondani, meg pH-nak hívjuk, nem pH₃O-nak)

b)
Kalcium-hidroxid : `Ca(OH)_2`
`c="0,0045""mol"/"dm"^3`
Mivel 1 mol `Ca(OH)_2`-ben 2 mol `OH^-` van, ezért `[OH^-]="0,009""mol"/"dm"^3`
Amiből nem a pH-t, hanem a pOH-t tudjuk direktben kiszámolni:
`pOH=-lg [OH^-]=-lg"0,009"="2,05"`
(a vége megint számológéppel jön ki.)
A pH pedig abból jön ki, hogy pH+pOH=14:
`pH=14-pOH="11,95"`

c)
Salétromsav-oldat: 0,03 dm³, aminek koncentrációja 0,0028 mol/dm³, vagyis van benne ennyi HNO₃:
0,03 dm³ · 0,0028 mol/dm³ = 0,000084 mol = 84 µmol

Kalcium-hidroxid-oldat: 0,45 dm³, aminek koncentrációja 0,0045 mol/dm³, vagyis van benne ennyi Ca(OH)₂:
0,45 dm³ · 0,0045 mol/dm³ = 0,002025 mol = 2025 µmol

Attól, hogy háromszoros térfogatúra hígítjuk, marad benne ugyanennyi mol oldott anyag, csak éppen a teljes térfogat lesz több: 3·0,03+3·0,45=1,44 dm³

Összeöntve a sav reagál a lúggal:
`2HNO_3+Ca(OH)_2=Ca(NO_3)_2+H_2O`

Nálunk salétromsavból van kevesebb mol, ezért az a 84 µmol mind elreagál fele annyi, tehát 42 µmol kalcium-hidroxiddal. Marad tehát 2025-42 = 1983 µmol `Ca(OH)_2`, pontosabban az a fontos, hogy 1983 µmol `(OH)_2`, szóval 3966 µmol `OH^-` ion.

Ezért a végén az `[OH^-]` koncentráció `("0,003966"\ "mol")/("1,44"\ dm^3)`
`[OH^-]="0,002754""mol"/"dm"^3`
`pOH=-lg\ "0,002754"="2,56"`
`pH=14-pOH="11,44"`
0