Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi sürgős!

295
Valaki le tudná vezetni nekem?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
házi, matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A grafikon azt mutatja, hogy (ha csak egyenesen haladnak előre vagy hátra) milyen távol van a szakkör a kiindulási pontjuktól, mindezt az idő függvényében.

a)
Ahhoz, hogy megtudd, hogy hány kilométert tettek meg 1,5 óra elteltével, csak le kell olvasnod a grafikonról az 1,5-nél lévő távértéket (kicsit bonyolultabb lenne, ha ekkor már visszafordultak volna). Ez 6 km.
A sebességükre nem lehet egyértelmű választ adni. Ha azt nézed, hogy ez után mennyi a sebesség, akkor 0, mert ugyanannál a távolságnál lesznek másfél óráig, azaz nem haladnak. Viszont előtte a sebességük `4 (km)/h`, mivel 1,5 óra alatt tettek meg 6 km-t.

b)
Az előbbi kérdésre írt válaszomból megfejtheted, hogy először másfél óra után álltak meg, amikor is 6 km-nél voltak. Egyébként a grafikonra nézve látod hogy állnak, ha egy vízszintes vonal van valahol.

c)
Meg kell nézned mikor lesz újra nem-vízszintes a vonal. Ez 2:45-kor következik be. Mivel 1:30-nál kezdődött a pihenő, 1:15-öt pihentek.

d)
Ott fordultak vissza, ahol a távolság elkezd egyre csökkenni. A grafikonon ez a csúcs. 4:15-nél van. Ez a pont a 10 km-es rácsvonal magasságában van, így ekkor 10 km-re voltak a kiindulási ponttól.

e)
Fontos, hogy az útvonal egyenes és megegyezik. Az első pihenő az úton 6 km-nél volt, a második 8 km-nél. Ez azt jelenti, hogy a két pihenőhely távolsága 2 km.

f)
7:30-kor álltak meg, ezért az utolsó óra 6:30-tól 7:30-ig tart. 6:30-kor 6 km-nél voltak, 7:30-kor 0-nál. Ez azt jelenti, hogy 1 óra alatt megtettek 6 km-t, tehát a sebességük `6 (km)/h`.
(Fontos, hogy a sebességük ez alatt az idő alatt állandó volt, ezt abból látod, hogy a grafikon ebben az idősávban nem törik meg. Állandó sebesség esetén az átlagsebesség megegyezik az állandó sebességgel.)
Módosítva: 4 éve
0