Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kerlek segitsetek

Főoldal » Középiskola » Matematika
663

1. f:R-R (lekepezi), f (x) =x-3 szamitsd ki f (-4) x f (-3) x. x f (3) x f (4) 2. R-R, f (x) =x+2 szamitsd ki S=f (1) +f (2) +f (3) +. +f (20) 3. f:R-R, f (x) =3-4x oldd meg R-en az f (x) -1 nagyobb vagy egyenlo 4x egyenlosegeket?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. A feladat az lenne, hogy a megadott függvényértékeket kiszámolod, majd amiket kaptál, összeszorzod, de nekünk van egy f(3)-as tagunk, aminek az értéke 3-3=0, tehát a tényezők között lesz egy 0, így a szorzat értéke 0 lesz.

2. Ennél ki kell számolni a tagokat;
f(1)=1+2=3
f(2)=2+2=4
f(3)=3+2=5
.
.
.
f(18)=18+2=20
f(19)=19+2=21
f(20)=20+2=22, ezeket számológépbe beütögeted, és meg is van az eredmény, vagy észreveszed, hogyha a szélérő adogatjuk össze a számokat: 3+22=25, 4+21=25, 5+20=25, ... mindig 25 lesz a végeredmény. Mivel 20 számunk van, és kettesével adjuk össze őket, ezért 10 összegünk lesz 25-ös értékkel, tehát összesen 250 lesz az összeg.
Másik lehetőség, hogy ismered a számtani sorozatra vonatkozó összegképletet, és azt használod.

3. Tehát az egyenlőtlenség: f(x)-1≥4x, ahol f(x)=3-4x, tehát ezt írjuk be f(x) helyére:

3-4x-1≥4x | összevonás
2-4x≥4x | +4x
2≥8x | :8
2/8=1/4≥x, tehát az egyenlőtlenség megoldása az 1/4 és az annál kisebb számok.
1