Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! A bekarikázott feladatnak keresem a megoldását.

Főoldal » Középiskola » Matematika
614
Remélem tudtok benne segíteni, a matek tanárunk soha semmit nem magyaráz el nekünk rendesen, és ezt holnapra be kell neki adni...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
0

Magyarázat:

A párhuzamos szelők meg a párhuzamos szelőszakaszok tételét tanuljátok. Ezt kell róla tudni:
Az ábrán az a két egyenes, amin az `x` meg `y` felirat van, azok párhuzamosak, ők a szelők. A szög száraiból "szelnek ki", szóval vágnak ki szakaszokat. Az `x` mondjuk az egyik szögszárból kivágja az `a`, a másikból meg a `c` szakaszt. Az `y` meg az `a+b` illetve a másikból a `c+d` szakaszokat. A szögszárak meg a párhuzamosokból kivágják az `x` meg `y` hosszúságú szakaszokat.

Na most attól, hogy `x` meg `y` párhuzamosak, lesz egy csomó azonos arány ezek között a szakaszok között:
`a/b=c/d`
amit így is lehet írni átrendezve:
`a/c=b/d`
Aztán van ilyen is:
`x/a=y/(a+b)`
meg a másik oldalon is:
`x/c=y/(c+d)`

Ezeket felhasználva kell a kihagyott helyekre számokat írni. Mondjuk az első sornál megvan az `a,b,c` de hiányzik a `d`. Akkor mondjuk ez az arány használható, azért ez, mert ebben csak egyetlen ismeretlen van, a `d`:
`a/b=c/d`
`7/4=9/d \ \ \ \ \ -> \ \ \ \ \ d=9·4/7=36/7`
Aztán az `y` is hiányzik, ahhoz meg mondjuk ez az arány használható:
`x/a=y/(a+b)`
`6/7=y/(7+4)\ \ \ \ \ -> \ \ \ \ \ y=(7+4)·6/7=66/7`

Hasonlóan kell a többit is kiszámolni, ahogy az első válaszoló csinálta.
0