Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia reakciók, stb.

Főoldal » Középiskola » Kémia
514
1. 40g Mg hány gramm O₂ -vel reagál?
2. 3 mol CO₂ hány mol C és hány gramm O₂-vel képződik?
3. 300g HgO bomlásakor hány gramm Hg és hány O₂ képződik?
4. Hány g O₂-vel reagál 18 · 10²³ db H₂ molekula?
5. Hány g Ca reagál 71g Cl-al?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, reakció, mol
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Először fel kell írni a reakcióegyenleteket helyes sztöchiometriai számokkal, amik ha nem mennek fejből, akkor ki tudod nézni könyvből/füzetből/internetről.
Pl. az első feladatnál:
Mg +O₂= MgO --> sztöchiometriai számokkal helyesen 1 Mg + 1 O₂= 2 MgO
Ebből leolvassuk, hogy a Mg és az O₂ 1:1 arányban reagálnak (1 mol Mg 1 mol O₂-vel reagál, 2 mol Mg 2-vel stb..) Ezután kinézzük könyvből/netről, hogy a Mg moláris tömege 24 g/mol, az O atomé pedig 16 g/mol, tehát egy O₂ molekuláé 32 g/mol. Ez a szám azt mondja meg, hogy egy mol anyag hány g tömegű. Ha tudjuk, hogy 40 g Mg-t reagáltattunk, akkor ki tudjuk számolni, hogy ez hány mol: 40 g / 24 g/mol= 1,67 mol Mg. Mivel 1:1 arányban reagálnak, ezért ugyanennyi mol O₂ van a reakcióban, aminek pedig a tömegét ki tudjuk most már számolni: 1,67 mol × 32 g/mol =53,33 g O₂

A többi feladatban is mindenhol ezeket az átváltásokat kell megcsinálni. Remélem a többi már menni fog ez alapján :)
Módosítva: 7 éve
0