Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek (S.O.S.)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
804
1.)

Gabi leírt egy páros számot. Helga aláírt egy másik számot úgy, hogy az első és a második szám aránya 2 : 5 legyen. Irma 15-tel növelte a két szám összegét, és ő is leírta az eredményül kapott számot. Végül Judit megszorozta a harmadik számot 2-vel és 100-at kapott eredményül. Melyik számot írta le Gabi, Helga, illetve Irma?

2.)

Egy tepsi sült tésztát a széleivel párhuzamos vágásokkal 60 azonos méretű szeletre darabolunk. Hány vágással tehetjük ezt meg, ha mindkét irányban legalább két vágást teszünk? Legkevesebb hány vágással oldható meg a feladat?

3.)

Igaz-e, hogy ha egy 5-nél nem nagyobb valós számot szorzunk egy 3-nál nem nagyobb valós számmal, akkor 15-nél nem nagyobb számot kapunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
S.O.S.!!!!!
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
1) Visszafelé érdemes menni:
Judit leírt `100`-at
ami duplája a harmadik számnak, tehát a harmadik szám `50`
ami 15-tel több az első és második összegénél, tehát az összeg `35`
az első és második szám aránya 2:5, ezért az első szám és az összeg aránya 2:7 (hisz 2+5=7)
Vagyis az összeg hetedének a duplája az első: `35/7·2=10`
második pedig `10/2·5=25`
0

2)
Ha egyet vágunk, abból 2 csík lesz.
De legalább kettőt vágtunk! Ha kettőt vágunk, az 3 csík.
Aztán a másik irányban ha kettőt vágunk, az 3 sor süti lesz.
Összesen 3·3=9 süti.

De nem annyi lett, hanem 60 darab. A 60 a soroknak és az oszlopoknak a szorzata.
60-nak ilyen valódi osztói vannak: 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 20, 30. Vagyis ilyenek lehetnek a sorok és oszlopok.
Pontosabban 2 nem lehet, mert legalább kettőt vágunk, amiből 3 csík jön ki. Eggyel több sor illetve oszlop jön ki, mint amennyit vágunk.

A sorok és oszlopok szorzata ilyen lehet:

3·20, ami 2 és 19 vágás, összesen 21 vágás.
4·15, ami 3 és 14 vágás, összesen 17 vágás.
5·12, ami 4 és 11 vágás, összesen 15 vágás.
Folytassad, mindig 60 kell legyen a szorzat. Vigyázz, hogy mondjk az 5·12 már fel van írva, ezért a 12·5-öt ne írd fel, abból ugyanannyi vágás jön ki.
0

3)
Pozitív számoknál igaz, de a valós számok között vannak negatívak is, és két negatív szám szorzata pozitív lesz. Úgy meg kijöhet 15-nél nagyobb is, pl. -10 kisebb 5-nél, -4 kisebb 3-nál, a szorzatuk meg +40, nagyobb 15-nél.
0

A 2.) feladat megoldásához egy kis segítség:
https://www.geogebra.org/m/tnf3svzq
0