Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Étterem

Főoldal » Középiskola » Matematika
1184
Az étterem árlapján a 32 cm átmérőjű pizza ára 830Ft, az 55 cm-esé 2350Ft. Döntsük el,hogy mit érdemes vennünk -- mi a gazdaságosabb-- több kisebbet, vagy 1 nagyobbat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Számold ki a pizzák, mint körök területét a T=r2π=[d2/4]π összefüggés felhasználásával.

Ezután érdemes lenne meghatározni, hogy egységnyi áron (pl. 1 Ft), mekkora területű pizzát kapsz a két esetben. (terület és ár hányadosa) Ahol ez az arány nagyobb, értelemszűren az a megoldás a gazdaságosabb, azt érdemes vennünk.
1

Számítsuk ki, hány cm2 pizzát kapunk egy forintért.

Az első esetben ez (322∏)/(4*830)=O.969cm2/Ft

A második esetben ez (552∏)/(4*2350)=1.O1cm2/Ft

Tehát a második esetben 1Ft-ért több pizzát kapunk, az éri meg jobban.
1