Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
4056
Egy ládát 10N-ról kezdődően egyenletesen növekvő erővel tőlünk vízszintes talajon 5 méteren keresztül, mialatt 75 J munkát végzünk. Mekkora a tolóerő maximuma? A feladatot grafikusan oldja meg!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Gondolom nem "tőlünk", hanem "tolunk".
Nincs benne pontosan a feladatban, de gondolom a távolsággal nő egyenletesen az erő, nem pedig az idővel (mert az időt nem is tudjuk).

Teljesen nem lehet grafikusan megoldani, de fel lehet grafikusan rajzolni.

Rajzolj egy koordináta rendszert, vízszintesen a távolság 0-tól 5-ig (jó széles legyen az 1), függőlegesen az erő 0-tól mondjuk 25-ig, 5-ösével (az is jó magas legyen).
Azért pont 25-ig, mert már kiszámoltam fejben, hogy mennyi lesz az erő maximuma, és abba belefér.

A kezdő erő a függőlegese tengelyen 10 N magasról indul majd, aztán egy egyenes indul felfelé és felmegy valamilyen magasig, miközben jobbra elmegy 5 m-ig. Még nem tudjuk, hogy milyen meredeken megy, úgyhogy még nem tudsz rajzolni most rögtön! Először csak egy vázlatos rajzot kell csinálni, így:

Rajzold fel csak úgy külön kicsiben, hogy a tanár lássa, hogy ez csak vázlat. Nem kellenek bele számok a tengelyeken, csak a függőleges tengelyen ne a nullától induljon az egyenes, hanem kicsit magasabbról és jobbra felfelé menjen. Satírozd be az egyenes alatti területet, az lesz a végzett munka!

Amit besatíroztál, az egy trapéz, annak kellene a területe, hogy 75 legyen.
Vagy gondolkodhatsz úgy, hogy ha az erő 10-ről x-ig nő, az a trapéz ugyanolyan területű, mintha az átlagerő menne vízszintesen, és ezen vízszintes alatti téglalap területe lenne 75. Szóval rajzolj fel a ferde egyenes közepénél egy vízszintes vonalat is és írd oda, hogy átlag.

Írd fel, hogy: A téglalap területe:
`F_"átlag"·s=W`
`F_"átlag"·5=75`
`F_"átlag"=15\ N`

Szóval ha 15 az átlag, és 10 a kiinduló érték, akkor a befejező érték mennyi? (20, mert 20-nak és 10-nek az átlaga 15)

Most már megszerkesztheted az igazi ábrát, 10-től 20-ig megy fel az egyenes. De legyen ott felette a vázlat is!
0