Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9.osztály segítsetek!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
702
Helga elektromos kerékpárjának akkumulátorában teljesen feltöltött állapotban 320Wh energia van. A veszteségek miatt ennek 75%-át lehet hasznosítani hajtásra. Kényelmes, vízszintes talajon történő, 8 m/s sebességű haladáshoz 25N vonóerőre van szüksége. Ha a vonóerő felét a motor biztosítja, mekkora távolságra tud így eljutni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Összes energia:
`W=320\ Wh=...\ J` váltsd át joule-ba.
Ennek 75%-a mehet a hajtásra:
`W_h=W·"0,75"=...` számold ki
A motor adja a szükséges erő (és energia) felét, vagyis az ember lába még ugyanennyi energiát ad a hajtásba. Az össz hajtási energia tehát:
`W_"öh"=2·W_h=...`

A sebesség és erő:
`v=8m/s`
`F=25\ N`

Tegyük fel, hogy `s` távolságra lehet az adott energiával eljutni. `F` erő `s` úton `F·s` munkát jelent, ezt biztosítja a fenti össz-energia:
`F·s=W_"öh"`

Ebből már kijön a válasz, a sebességre nem is volt szükség. Fejezd be.
Módosítva: 7 éve
0

Először átváltjuk a Wh-t Joulbe, ahol 32OWh az 1152OOOJ-al lesz egyenértékű

Az összes felhasználható energia ennek a 75%-a lesz azaz 864OOOJ

Tudjuk, hogy csak a vonóerő felét kell biztosítanunk, ezért a motor által kifejtett erő 12,5N lesz.
Innen kiszámolható a teljesítmény, amely P=F*v utján kapható meg, esetünkben 1OOW.

Innen kiszámolhatjuk a menetidőt, azaz meddig képes leadni a szükséges teljesítményt a motorunk, itt T=W/P=864Os lesz.

A távolságot pedig az s=v*t összefüggésből kaphatjuk, ami innen 6912Om-re adódik
0