Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sebesség számítás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
5370
Sziasztok tudnátok nekem ebben a feladatban segíteni?
Előre is köszi!!
Két autó egyszerre indul A városból B városba, illetve B városból A városba egymással szemben. Mindkét autó sebessége egyenletes. Negyed órával azután, hogy elhaladtak egymás mellett, már 44km volt az egymástól mért távolságuk. Ekkorra az A-ból indult autó már megtette az A és B közötti távolság 60%-át, a B-ből induló autó pedig már megtette az A és a B közötti távolság 72%-át. Számítsd ki az autók sebességét! Írd le a számolás menetét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel 0.25 óra után már 44 km-re voltak egymástól, ezért
1 óra után 4*44 = 184 km-re lettek volna, ami azt jelenti, hogy az együttes sebességük 184 km/h.

1. autó: X km/h
2. autó: 184 - X km/h

A 2. autó gyorsabb, mivel a 72%-t tette meg annyi idő alatt, amennyi idő alatt az első csak 60%-t.
Pontosan 72/60 = 1.2-ször nagyobb a sebessége.
Tehát felírhatjuk az egyenletet:

x * 1.2 = 184 - x // +x
2.2 x = 184
x = 83.63 km/h az első autó sebessége
és 184 - 83.63 = 100.37 km/h a másik autó sebessége
1