Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munka tétel, egyenletrendezés

Főoldal » Középiskola » Fizika
578
Valaki el tudná magyarázni a b) feladat munka tételének az átrendezését? A tételt behelyettesítve más jön ki, mint átrendezve.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A b)-nél nincs semmi gond, az átrendezés is nagyon normális:
`1/2m·v_B^2-1/2m·v_A^2=m·g·h+W_s`
szorzol 2-vel
`m·v_B^2-m·v_A^2=2m·g·h+2W_s`
osztasz `m`-mel
`v_B^2-v_A^2=2·g·h+2W_s/m`
átviszed `v_A^2`-et a jobb oldalra
`v_B^2=v_A^2+2·g·h+2W_s/m`
`h` helyébe beírod a `2R·sinα` értéket
`v_B^2=v_A^2+2·g·2Rsinα+2W_s/m`
aztán gyököt vonsz.
`v_B=sqrt(v_A^2+4Rgsinα+2W_s/m)`

Vioznt az a)-nál el van rontva a gyökös kifejezés, ez kellene legyen:
`v_A=sqrt(R·(F_A/m+g·sinα))=sqrt(2·(100/5+10·sinα))=sqrt(90)m/s`
szóval lemaradt a zárójel, de a végén jól számoltak.
0