Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fisher információ (indikátor eloszlás)?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
641
Számítsuk ki a Fisher-információt a következo eloszlásból vett ˝ n elem˝u minta esetén.

Indikátor(p), ahol 0 < p < 1 paraméter
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fisher
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Csak hogy közös nevezőre hozzuk magunkat: én indikátorváltozó alatt a következőkben azt értem, hogy 0 és 1 értéket vehet fel, és `p` az 1-es érték valószínűsége. Ekkor egyetlen kísérlet sűrűségfüggvénye:
`f(x)=p^x(1-p)^(1-x)`

Ezek után a Fisher-információ:
`I(p)=-sum_{i=0}^1p_i partial^2/(partial p^2)ln f(x_i)``=`
`-sum_{i=0}^1p_i partial^2/(partial p^2)[ln (p^{x_i}(1-p)^(1-x_i))]``=`
`-sum_{i=0}^1p_i partial^2/(partial p^2)[x_i ln p + (1-x_i)ln(1-p)]``=`
`-sum_{i=0}^1p_i partial/(partial p)[x_i/p - (1-x_i)/(1-p)]``=`
`-sum_{i=0}^1p_i [-x_i/p^2 - (1-x_i)/(1-p)^2]``=`
`sum_{i=0}^1p_i [x_i/p^2 + (1-x_i)/(1-p)^2]``=`
`(1-p) [0/p^2 + (1-0)/(1-p)^2]+p [1/p^2 + (1-1)/(1-p)^2]``=`
`1/(1-p)+1/p``=``1/(p(1-p))`

Ez ugyebár egy kísérlet volt. `n` darab ugyanilyen eloszlású, független kísérlet információtartalma összeadódik (a sűrűségfüggvények szorzódnak, tehát a logaritmusaik összeadódnak):
`I_n(p)=nI(p)=n/(p(1-p))`

Ha az additivitást nem akarod kihasználni, akkor ugyanez levezethető az együttes sűrűségfüggvényből is ugyanilyen módon.
0