Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek iránytényező

Főoldal » Középiskola » Matematika
3553
Határozd meg a -2x+5y=25 egyenletű egyenes iránytényezőjét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek iránytényező
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az iránytényezőnek több neve is van: iránytangens, meredekség. Ebből a meredekség ismerős lehet függvényekből; ez az a szám, amivel az x-et szorzod első fokú függvényél. Ezek szerint ha átrendezed az egyenletet függvénnyé, akkor könnyen megtalálod a meredekséget.
`-2x+5y=25`
`5y = 2x+25`
`y=2/5x+5`
Iránytényező `m=0.4`

Ezt megcsinálhatod általánosan is:
`ax+by=c`
`by=-ax+c`
`y=-a/bx+c/b`
Itt az általános képlet, tehát `m=-a/b`
0