Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lnko és többszörös

Főoldal » Középiskola » Matematika
807
380|2.
190|2
95|5
19|19
1



500|2
250|2
125|5
25|5
5|5
1


[380;500]=?
(380;500)=?
Ezek mitop fuggnek? Milyen szabály által kell elhelyezni őket?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
[380;500]= 2^2 * 5^3 * 19 <-- itt amikor felbontottad a számokat mindegyikbol a legnagyobb hatvanyon levot kell felírni Es az összeset Es osszeszorzod, ez a legkisebb közös többszörös
(380;500)= 2^2 * 5 <-- itt pedig a közös elemeket kell osszeszorozni. Ez pedig a legnagyobb közös osztó.
0

Ahogy látom már fel is bontottad prímtényezőkre. Remek.
LNKO, vagyis a legnagyobb közös osztónál lecsekkolod mindkettő prímtényezős felbontását, és összeszorzod annyiszor, ahányszor mindkét szám prímtényezős felbontásában benne vannak.
Tehát: (380;500)=2*2*5, azaz 20.
Legkisebb közös többszörösnél azokat a prímtényezőket szorzod össze, amelyik szerepel legalább az egyikben, ezt pedig a szereplő legmagasabb hatványon teszed. (pl:500-nál 53-on van, 380-nál pedig 51, ezért az előbbit fogod szorozni)
[380;500]=2*2*5*5*5*19=9500
Módosítva: 9 éve
0

0