Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Testek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2225
Egy kályhacső sugara 12.0 cm, hossza 1.25 m.
Mennyi lemezre van szükség, ha az átfedésre 4%-ot számítunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
2
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
r=12 cm
m=125 cm

A henger kerülete 2rπ*1.04, hiszen az átfedésre 4%-ot számolunk. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 78 centi széles a téglalapod, amiből a hengert formázod (vagyis a test hálója).
78*125=9750 cm2 lemezre van szükség.
0

Tehát a henger palástjának területe a kérdés; ha kiterítjük, akkor egy téglalapot kapunk, melynek egyik oldalhossza 1,25 m=125 cm, másik hossza a henger alapkörének kerületével egyenlő, mivel arra pontosan illeszkedik; 2*12*π=24π cm lesz, tehát a téglalap területe 125*24π=3000π lesz. A feladat szerint ehhez még 4%-át hozzávesszük, ez 3000π*4/100=120π cm², tehát 3000π+120π=3120π cm² lemezt számolunk a kályhacsőhöz, igény szerint lehet kerekíteni az értékét; ha π=3,1416-tal számolunk, akkor 9801,792 cm² a szükséges lemezterület.

(π értékét ebben az esetben felfelé kell kerekíteni, máskülönben a lefelé kerekítésből adódóan nem lesz elég anyag, vagyis a tényleges lemezterületet felülről kell becsülni).
1