Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
545
Sziasztok ! Kérlek segítsetek légyszi az alábbi feladatnál levezetéssel, megoldással. Mo-on 1000 újszülött között átlag 516 a fiú és 484 a lány.
a) Mi a valószínűsége, hogy egy négygyerekes családban ugyanannyi fiú van, mint lány?
b) Mi a valószínűsége, hogy egy négygyerekes családban a fiúk száma legalább annyi, mint a lányoké?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
`p_"lány"=484/1000`
Ha végzünk `n` darab független kísérletet , aminek mindnek 2 lehetséges kimenetele van, akkor annak az eloszlása binomiális eloszlás. Ezt kell megjegyezni.
Ez tehát szintén binom eloszlás, most `n=4`

a) Vagyis hogy 2 lány van:
`P(X=2)=((4),(2))·p^2·(1-p)^2`

b) Vagyis hogy 0, 1 vagy 2 lány van:
`P(X ≤ 2)=sum_(k=0)^2 ((4),(k))·p^k·(1-p)^(4-k)`
Módosítva: 7 éve
1

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ, nagy segítség. Szép estét! Üdv Beata
0