Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika

Főoldal » Középiskola » Fizika
617
Mekkora sebességgel húzza fel a 2÷ lejtőn a 20 tonna tömegű 1470 KW teljesítményű mozdony a 900 tonna tömegű szerelvényt ha a súrlódás 0.02
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Gondolom 2%-os lejtőt akartál írni, nem 2÷ (ahol ÷ az osztás jele)
A százalék-jel (%) az 5-ös fölött van a billentyűzeten.

2%-os lejtő azt jelenti, hogy ha a lejtő hossza 100 m, akkor az emelkedése 2 m. (Magyarul a lejtő szögének tangense `2/100`, de ez a tangens dolog most nem kell.)

Rajzold fel a lejtőt meg egy pontszerű szerelvényt, aztán az erőket hasonlóan mint itt:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lejt%C5%91#/media/File:Rownia.svg

- Függőlegesen a nehézségi erő:
a tömeg 920 tonna = 920 000 kg (mert a mozdonynak magát is fel kell húznia)
az erő `G = 9200\ 000\ N` (g=10`m/s^2`-tel számolva)
- Ennek két komponense egy lejtőirányú `F_1` és egy lejtőre merőleges `F_2` erő. Ha felrajzoltad a szokásos háromszögeket, amik hasonló háromszögek a lejtővel, abból ezek az arányok látszódnak:
`F_1/G=2/100`
`F_2/G=a/100`
ahol `a` a lejtő alapja, amit Pitagorasszal lehet kiszámolni: `a^2+2^2=100^2`. Számold ki `a`-t is, meg aztán `F_1, F_2`-t is.

A súrlódást meg a mozdony húzóerejét is be kell rajzolni. Nem találtam hirtelenjében ábrát, csak írom:
- A húzóerő a lejtővel párhuzamosan felfelé hat, legyen `F`
- A súrlódás a mozgással ellentétes irányú, tehát a lejtővel párhuzamosan lefelé megy, ahol az `F_1` is. Legyen `F_s`, rajzold kicsit az `F_1` alá.

`F_s=μ·N=μ·F_2` számold ki.

Mivel állandó sebeséggel húzza a mozdony az egész szerelvényt, az erők eredője nulla:
`F_1+F_s=F`
Ezt a húzóerőt is ki lehet számolni, add össze.

Összesen ennyi munkával lehet felhúzni, ha mondjuk s=100 m a lejtő hossza:
`W=F·s`
Számold ezt is ki.
Aztán a teljesítményből tudjuk, hogy mennyi idő alatt végez pont ennyi munkát:
`W=P·t`
`t=W/P`
ahol `P=1470\ kW=1470\ 000\ W`

Végül: mivel `t` idő alatt tett meg `s` utat, a sebessége ennyi volt:
`v=s/t`
Ez `m/s` lesz, ha gondolod, számold át `(km)/h`-ba.
Módosítva: 7 éve
0