Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalék számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
758
Egy ismeretlen összeget beraktunk a bankba 2 évre 10%-os kamatra, mennyit raktunk be a bankba ha a 2 év után 278300-t vettünk ki a bankból.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
évi 10%os kamat esetén:

x * 1.1² = 278300
x * 1.21 = 278300
x = 230000 forintot tettünk be.
1

2 lépésben megoldva (ha nem tanultatok hatványokat és kamatos kamatot):
1 év alatt 10%-ot kamatozik a pénz.

Volt x forintod, ezt beraktad,
1. év után lesz: 1.1 * x forintod, mert 10%ot kamatozott.
2. év után lesz (mivel a kamat is kamatozik):
1.1 * (1.1 * x) = 1.21 * x
és ez az 1.21 * x = 278300

Megj.: az 1.1-et úgy kapod meg, hogy 1 + kamat/100, tehát 1 + 10/100 = 1 + 0.1 = 1.1
Módosítva: 9 éve
1