Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek!!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1108
Egy egyenes henger alakú pohár átmérője 8cm. Mekkora a pohár magassága ha 500 ml víz fér bele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Először is ki kell számolnunk a beletölthető víz térfogatát; tudjuk, hogy definíció szerint 1 liter = 1 dm³. Mivel 500 ml = 0,5 liter, ezért a beletölthető víz térfogata 0,5 dm³.

A henger térfogatképlete: `r²*π*M`, ahol `r` az alapkör sugara, esetünkben 0,4 dm, M a magassága. Ezek fényében ezt az egyenletet tudjuk felírni:

`0,4²*π*M = 0,5`, rendezés után
`M =`~`0,9947`, tehát 0,9947 dm magas a pohár (de nyugodtan lehet 1 dm-re is kerekíteni).
0