Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, 9.osztály, emelt szint

Főoldal » Középiskola » Kémia
850
Kérlek segítsetek! 100cm^3, 98 tömegszázalékos, 1,83g/cm3 sűrűségű tömény kénsavoldatot mekkora térfogatú desztillált vízzel kell összekeverni, ha 5mol/dm^3 -es, 1.29 g/cm^3 sűrűségű oldatot kívánunk készíteni? Hány %-os az elegyítés során bekövetkező térfogati kontrakció? Előre is köszönöm a választ!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Eredetileg 100 cm3 kénsavad van, mely sűrűsége 1,83 g/cm3. Így az oldat tömege 100×1,83=183 g, de ennek csak 98%-a kénsav, azaz 183×098=179,34 g. A kénsav moláris tömege 98 g/mol, így ennyi kénsav anyagmennyisége 179,34/98=1,83 mol.
Ezután ebből olyan oldatot szeretnénk készíteni, ami 5mol/dm3-es, azaz literenként 5 mol kénsavat tartalmaz. Ennek térfogata így 1,83/5=0,366 dm3, azaz 366 cm3 lesz.
Ennek az oldatnak a sűrűsége 1,29 g/cm3, tehát tömege 366×1,29=472,14g. Ebből azonban 179,34g az eredeti kénsav, így a hozzáöntött víz tömege 472,14-179,34=292,8g, mivel azonban a víz sűrűsége 1 g/cm3, a térfogata is ennyi lesz, azaz 292,8 cm3.
A térfogatkontrakció meghatározásához szükséges először a térfogatváltozás. Eredetileg 100 cm3 savunk volt, ebből 366 cm3 lett. A változtás ezáltal 266 cm3, ugyanakkor a hozzáadott víz térfogata 292,8 cm3. A kettő különbsége 292,8-266=26,8 cm3, így a térfogatkontarkció (melyet a változás és a hozzáadott víz aránya ad meg) 26,8/266×100=10,31%
Módosítva: 9 éve
0