Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika-házi feladat 9.

Főoldal » Középiskola » Matematika
834
1.csap 90p melegvíz
2.csap 135 p hidegvíz
mennyi idő alatt tellik meg?

2.
2x+2/3-3x+4/9=2-4x-3/18




Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
Az egyik csap 1,5 óra(90 perc=1 óra 30 perc) alatt a kád 10/15-ét(2 óra 15 perc) tölti meg, a másik csap a kád 100/225-ét! Mivel pont hogy nem tudjuk az időtartamot, ezért x-szel jelöljük, ekkor a következő egyenletet kapjuk:
x/15+x/225=1
x//15/10+x//225/100=1 ⇒(A dupla tört vonal az emeletes tört miatt jött létre!)
x//3/2+x//9/4=1 ⇒/Egyszerűsítsük le a törteket
2x/3+4x/9=1 ⇒/×9
6x+4x=9
10x=9 ⇒/:10
x=9/10
x=0,9

0,9×60(=1 óra) =54 → A kád 54 perc alatt telik meg, ha mind a két csapból folyik a víz.




2.
2x+2/3-3x+4/9=2-4x-3/18 ⇒/közös nevező A18minden nevezőben lévő szám többszöröse
2x+12/18-3x+8/18=2-4x-3/18 ⇒ /×18 Minden tagot!
36x+12-54x+8=36-72x-3 ⇒/rendezés
20-18x=33-72x ⇒/+72x
20+54x=33 ⇒/-20
54x=13 ⇒/ :54
x=13/54 ∼0,24

Remélem tudtam segíteni!
Módosítva: 7 éve
0