Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1771
Két kannában összesen 16liter benzin volt.
Mind a kettőből kivettek 1litert.
Így az első kannában lévő benzin 25%-a egyenlő lett a masodik kannában lévő benzin 1
--- részével.
3
Hány liter benzin volt eredetileg a kannákban?
Hogyan irjuk fel helyesen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1harmad*( ha nem lehet erteni)
-1

Két egyenletet írhatunk fel:

Akanna+Bkanna=14
1/4 Akanna-1/3 Bkanna=0

Ezekből kifejezzük az egyik kanna tartalmát. 1Akanna=4/3Bkanna
Behelyettesítünk a felső egyenletbe. 4/3Bkanna+Bkanna=14
7/3Bkanna=14
1Bkanna=6, mivel 4/3B=A, ezért 4/3*6=A, vagyis A=8 l
Mivel kivettek a kannákból 1-1 litert, ezért mindkettőhöz hozzá kell adni egyet.

Eredetileg a két kannában 9 illetve 7 liter volt.
-1