Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi 7.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
517
Nagyon nem megy ez a feladat, ha valaki válaszolna nagyon megköszönném és légyszíves magyarázattal. Előre is köszönöm
Egy szobában valamennyi ember tartózkodik. Az átlagéletkoruk 15 év. Minden más korú (pl. egy 10 éves van) és csak egész évesek lehetnek (pl. lehet 10 éves, de 10,5 éves nem) A legfiatalabb Berci, aki 10 éves. Feri a legidősebb (azt nem tudjuk, hogy ő mennyi idős). Ha Berci elmegy az átlagéletkoruk 16 év lesz. ?Maximum mennyi idős lehet Feri?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Bercivel van `x` darab ember és Berci nélkül `x-1`.
Bercivel megkapjuk az életkorok összegét, ha az átlagot szorozzuk az emberek számával: `15x`.
Ezt megtesszük Berci nélkül is: `16(x-1)`.
A két egyenlet közt egy Berci a különbség, aki 10 éves, szóval felírható az az összefüggés, hogy: `15x-10 = 16(x-1)`.
Innentől rendezni kell, hogy megkapjuk, hogy hány emberről van szó: `x=6`.
Tehát az életkorok összege `6*15=90`.
Feri életkorának maximumát, akkor kapjuk, ha mindenki más minimum életkorú. Tehát `10+11+12+13+14=60`. Ebből következik, hogy Feri max. `30` éves lehet.
0