Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1447
Egy motoros az útja felét 80 km/h-val tette meg, a másik felét 60 km/h-val. Mennyi az átlagsebesség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Sajnos nem értek egyet az előttem szólóval, az átlagsebesség nem a sebességek átlagát jelenti.

Nem tudjuk, hogy mekkora utat tett meg összesen, nevezzük el `s`-nek. Ennek az első felét 80 km/h sebességgel tette meg, vagyis ha az utat kilométerben, az időt pedig órában mérjük, akkor az út első fele `t_1=(0.5s)/80` ideig tartott. Az út második felét 60 km/h sebességgel tette meg, ez pedig `t_2=(0.5s)/60` ideig tartott. Vagyis a teljes út `t=t_1+t_2``=``(0.5s)/80+(0.5s)/60` ideig tartott. Az átalgsebesség a teljes út és a teljes idő hányadosa, vagyis:

`v_\text{átl}=s/t``=``s/((0.5s)/80+(0.5s)/60)``=``1/((0.5)/80+(0.5)/60)``~~68.57\text{km}/\text{h}`
Módosítva: 7 éve
2