Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8.osztályos matematika

718
Gyakoriság. Relatívitás a feladat de nm értem. Küldök hozzáképet nagyon megköszönném annak aki segít.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Előre is köszönöm
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nem relativitás (az mást jelent), hanem relatív gyakoriság. Magyarázom:

A gyakoriság azt jelenti, hogy hányszor történik valami. Mondjuk ha feldobsz egy pénzérmét 100-szor és ebből 25-ször fej lett, 75-ször pedig írás, akkor a fej gyakorisága `25`, az írásé meg `75`.

A relatív gyakoriság pedig azt jelenti, hogy az összeshez képest (az összeshez "relatívan") mennyi mondjuk a fej dobások aránya. Ha 100 dobásból 25 lett fej, akkor a fej dobás relatív gyakorisága `25/100` (amit úgy is lehet mondani, hogy `1/4`). Az írásé meg `75/100` (ami ugyanannyi, mint a `3/4`).

Most dobókockát dobálsz, annak 6 oldala van. Meg vannak adva, hogy hányszor jött ki ez meg az az oldal, vagyis megvannak a gyakoriságok. A relatív gyakorisághoz először is tudni kell, hogy összesen hány dobást csináltál, az is meg van adva: 300 (de ha nem lenne megadva, akkor is össze tudnád adogatni a hatféle dobást). Vagyis mondjuk az 1-es dobás, aminek a gyakorisága `23`, annak a relatív gyakorisága `23/300`. (Ezt nem lehet rövidebben írni, mint az előbb az `1/4`-et, nem baj.) Hasonlóan írd be a többinek a relatív gyakoriságát is.
Az a gyanúm, hogy szükséged lesz arra is, hogy tizedestörtben melyik mennyi, mondjuk `23/30≈"0,076"`. Ezt is írd oda a táblázatba mondjuk az első 2 tizedesjeggyel. Tehát így valahogy:
`{: ( ,1,2,...), ("Gyakoriság", 23, 47, ...), ("Relatív gyak", 23/300="0,07", 47/300="0,15", ... ) :}`
stb.

b)
Az oszlopdiagram olyan ábra, ahol mind a 6 lehetséges dobáshoz van egy függőleges vonal (oszlop), aminek a hossza arányos azzal, ami annak a számnak a relatív gyakorisága. Elég kicsi a hely, valahogy arányosan húzgáld be a hat vonalat (oszlopot). Tehát írd alulra, hogy 1 2 3 4 5 6, fölé pedig azzal arányos vonalat húzz, hogy mennyi a relatív gyakoriság. A leghosszabb a 6-os lesz (mert a legnagyobb gyakorisága annak van, 96), ennek kb. negyede lesz az 1-nek az oszlopa (ami a legrövidebb). A többit is becsüld meg.

c)
A módusz azt jelenti, hogy leggyakoribb elem. Vagyis az, amelyiket leggyakrabban dobták, aminek legnagyobb a gyakorisága. Az ugye a 6, hisz annak a gyakorisága a 96, nincs annál nagyobb gyakoriság.

d)
A kocka akkor szabályos, ha nagyjából azonos eséllyel lehet vele mindenféle számot dobni. Itt viszont 6-ost kb. 4-szer olyan sokszor lehet dobni, mint 1-est, úgyhogy szerintem ezt a kockát megbuherálták, csalni lehet vele, nem szabályos.
(A többi számnak a gyakorisága még elmenne szabályos kockánál is, mert nem lesz pontosan ugyanannyi dobás minden egyes számból.)
0