Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
1427
Valaki segítene elmagyarázni, hogyan kell megoldani az ilyen feladatokat? Órán belekezdünk de nem értem, hogy jött ki néhány dolog..
Mennyi a benzol képződéshője, ha 1 gramm benzol elégetésekor 40,24 KJ hőmennyiség szabadul fel, és a vízgőz képződéshője -242 KJ/mol, a szén-dioxid képződéshője pedig -394 KJ/mol?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
reakcióhő, Képződéshő, benzol, termokémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A lejátszódó reakció reakcióegyenlete:
C6H6 (f) + 7.5 O2 (g) = 6 CO2 (g) + 3 H2O (g)

A reakcióhőt úgy számoljuk ebben az esetben, hogy a termékek képződéshőjéből kivonjuk a reagensek képződéshőjét

Tudjuk, hogy 1 g benzol ég el. A benzol moláris tömege M=6*12+6*1=78 g/mol
n=m/M=1/78 mol, de a a képződéshő mindig 1 mol anyagra vonatkozik, ezért egyenes arányosságból tudjuk, hogy ha 1 g benzol égésekor 40.24 kJ energia szabadul fel, akkor 78 g (azaz 1 mol) égésekor 78*40.24=3138.72 kJ energia szabadul fel, ennyi a reakcióhője a fent leírt egyenletnek.

-3138.72=[termékek képződéshője]-[ reagensek képződéshője]

(az előjel negatív, mert az égés exoterm reakció, energia SZABADUL FEL)

-3138.72=[3*(-242)+6*(-394)]-[7.5*0+x]
---az elemek képződéshője mindig 0!---

és az egyenlet megoldása x=48.72 kJ/mol, ennyi a benzol képződéshője
0

Köszönöm szépen!
0