Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
606
Egy -12 fokos jégtömböt a 20 fokos szobába egy rácsra rakjuk. A rács alá egy tálat helyezünk, hogy felfogja az olvadó jeget. A jégtömb olvadását egy 500 watt névleges teljesítményű infralámpával gyorsítjuk. A lámpa az elektromos hálózatból felvett teljesítményének átlagosan 25%-a fordítódik a jég melegítésére. Elegendő-e a rács alá egy 1,5 literes tálat tenni, ha a jégtömb 2 óra alatt olvad el teljesen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
m tömegű jégről van szó
Hogy 0 fokos jég legyen, kell hozzá `c_"jég"·m·12` kilojoule hő
Hogy megolvadjon, kell hozzá `L_"jég"·m` hő
Tehát összesen enni hő kell:
`(c_"jég"·12+L_"jég")·m`

A fajhő és az olvadáshő ismert, nézd meg a könyvedben. A tömeg nem ismert, de az a kérdés, hogy kevesebb-e annál, ami 1,5 liter víz tömege. Az pedig 1,5 kg. Szóval számold ki, hogy 1,5 kg esetén mennyi hőre van szükség.

A fajhő és az olvadáshő mértékegységében is kJ meg kg szerepel (és kelvin fok, ami ugyanaz, mint a celsius fok), és mivel 1,5 kg-mal számolunk, kJ lesz a hőmennyiség.

Na most ki kell számolni, hogy a lámpa ennél több hőt ad-e le:
`P=500\ W`
watt helyett kilowattal érdemes számolni, akkor lesz a vége joule helyett kilojoule:
`P="0,5"\ kW`
`W=P·t="0,5"\ kW·2\ h=1\ kWh`
Az óra nem jó mértékegység most, mert kWs kellene, szóval másodpercbe át kell számolni:
`W=1\ kWh=3600\ kWs=3600\ kJ`
Ennek a 25%-a a hatásos munka, ami a hő:
`Q=3600\ kJ·25%=900\ kJ`

Ennyi hő kellett tehát a teljes jégtömb felolvasztásához. Ha ez több, mint amit a 1,5 kg-hoz kiszámoltál, akkor nem fér bele az edénybe.
1