Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat erő?

Főoldal » Középiskola » Fizika
943
Egy szabályos hasáb alakú gerenda egyik vége a fal mellett a földön nyugszik. Másik végét egy függőleges kötél tartja. A gerenda a földdel bezárt szöge 30 fok, tömege 20kg, és hossza 3m. g=10m/s²
a, mekkora a kötélerő?
b, ha a kötél helyett a gerendát egy ember tartaná, úgyhogy hogy a kezének nyomóereje merőleges a gerendára, mekkora lenne a nyomóerő?
Köszönöm :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A 3 m hosszú 30 fokos gerenda "árnyéka" a földön `3\ m·cos\ 30°=3·sqrt3/2\ m`
A súlypontja ennek a felénél van: `3·sqrt3/4\ m`. Itt hat a nehézségi erő, ami 20 kg-nál `200\ N`.

a) A kötél tartóereje felfelé hat, felfelé "forgat", a nehézségi erő fele akkora karon lefelé forgat. E két forgatónyomaték pont egyforma:
`3·sqrt3/2·F=3·sqrt3/4·200`
`F=100\ N`

b)
Az `F_2` merőleges erőt két komponensre kell bontani: az egyik `F_f` függőlegesen felfelé hat, ennek 100 N-nak kell lennie (pont annyinak, mint a)-nál a kötélerő). a másik `F_v` pedig vízszintes.
Rajzold fel, aztán keresd meg a hasonló háromszögeket (vagyis hogy hol van 30° az erő és a komponensei között)
`F_f/F_2=cos\ 30°`
`F_f/(cos\ 30°)=F_2`
`F_2=100/(sqrt3/2)=...`
0