Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 8.o

594
Valaki segít?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kémia, házi feladat
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
2. A fotoszintatizáló élőlények elterjedésének köszönhetően a kezdetben oxigént szinte egyáltalán nem tartalmazó légkör ─ és a vizek egyre mélyebb rétegei is ─ jelentős oxigéntartalomra tettek szert.

3. Bár az ózon nagyon erős oxidálószer, és már kis mennyiségben is mérgező, a magas légköri ózon jelentősége a káros ultraibolya sugárzás elnyelése következtében óriási. Az ózonpajzs elnyeli az élővilág számára végzetes UV-B-sugárzást, és jelentősen csökkenti az UV-C-sugárzás erősségét. Az ózonnak kétféle módon is szerepe van az UV-sugárzás megszűrésében. Az ózonképző folyamatokhoz magas UV-sugárzás kell, s emiatt e tartomány energiája felemésztődik az "ózongyártásban". Másrészt maga az ózon elnyeli (abszorbeálja) az UV-B-sugárzás döntő hányadát. Sugárzáselnyelő képességével fontos szerepe van a Föld éghajlatának alakításában is, mivel a sztratoszférában az ózon sugárzáselnyelő hatásának köszönhetően a hőmérséklet a magasság növekedésével emelkedik

4. A szén körforgása a környezetünkben zajló anyagforgalom egyik típusa. Évmilliók alatt az elpusztult élőlények a talajba kerültek, nagy hőmérsékleten és nyomáson szenesedtek, így jöttek létre a széntelepek, kőolajtelepek óriási energiaforrást képviselve. Az ember a szenet kitermelve a gyárakban szabadítja fel az energiát a tüzelés révén. A szén elégetése során az égéstermékek között a szén-dioxid is szerepel, mely a légkörbe kerül. Az élőlények biológiai oxidációja is termel szén-dioxidot, mely szintén a légkörbe távozik a szervezetekből. Az autotróf növényi fotoszintézis az a folyamat, mely szén-dioxidot igényel. Az előállított szerves anyag a heterotróf élőlények testébe kerül a táplálkozási kapcsolatok révén. A gáz a növény testébe a gázcserenyílásokon át kerül. A növények és az állatok pusztulásuk után a talajba kerülnek, lebontó szervezetek lassan lebontják a szervezeteket és a folyamatot szintén szén-dioxid termelés kíséri, mely a légkörbe kerül.
1