Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene egy egyenletben?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
514
A megoldás azt látásból már tudom hogy 1 de nem tudom levezetni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, egyenlet,
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mindenekelőtt megjegyezzük, hogy sqrt(x) csak nemnegatív x-ek esetén értelmezett, valamint ez az egyetlen megszorításunk az értelmezési tartományra vonatkozóan.

A jobb oldalt átírhatjuk úgy, mint: (1/3)^sqrt(x)=(3^(-1))^sqrt(x)=3^(-sqrt(x))

A 3^x fgv. szigorúan monoton, így az egyenlet két oldalán lévő kifejezés csak úgy lehet egyenlő, ha a kitevők is egyenlőek:
x-2=-sqrt(x)
x+sqrt(x)-2=0
Ami figyelembe véve az ÉT-t (/ ha kényelmesebb, új ismeretlenként y=sqrt(x) bevezetésével)
(sqrt(x)+2)×(sqrt(x)-1)=0
Ebből pedig már következik, hogy csak az x=1 megoldás (a valós számok halmazán).
0