Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

12. osztály elektronika

Főoldal » Középiskola » Fizika
744
Egy hálozati transzformator(230V-ról)üzemel.Az áttétele 15.Mekkora a szekunder feszultség a primer áram és szekunder áram,ha a trafó s=100 VA.Mekkora a primer és szekunder tekercs pedanciája?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`U_p=230\ V`
`P=100\ VA` a teljesítménye (`S`-sel jelölitek?)
`P=U_p·I_p`, ezekből kijön a primer áram:
`100\ VA=230\ V·I_p`
`I_p=10/23\ A`

Az áttétel `n=15`
(Valójában az áttételt nem egy számmal szokták megadni, de feltételeztem, hogy 15:1-et akartál írni. Ami azt jelenti, hogy a primer oldali tekercsben 15-ször annyi menet van, mint a szekunder oldalon. Ha az áttétel mondjuk 300:200, akkor a primer oldalon van mondjuk 300 menet, a szekunderen 200 (vagy ezek többszöröse), `n=300/200=1.5`)

Az áttétel (`n:1`) adja meg a szekunder oldali dolgokat:
`U_s=U_p/n=...` számold ki
`I_s=I_p·n=...`
Ezt a fenti két képletet jegyezd meg, ezeket kell leginkább tudni a trafóról.

Pedancia: fogalmam sincs, mi az. Ellenben olyan van, hogy impedancia, ami magyarul ellenállást jelent. Ahhoz az Ohm törvény kell:
`R_p=U_p/I_p=...`
`R_s=U_s/I_s=...`
Módosítva: 7 éve
0