Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Visszatevéses mintavétel, diszkrét eloszlások (binomiális)

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
507
Federer győzelmi esélye: 6/7,06=0,85 (85% az esélye, hogy Federer nyer, ezért aki rá
fogad, a pénzének csupán 1,06-szorosát nyeri)

R. Gasquet - R. Federer , Odds: 6,00 - 1,06

a, Mennyi a valószínűsége az előző esélyt folyamatosan fennállónak feltételezve, hogy
az Ön favoritja 5 meccsből (a kiszemelt ellenféllel szemben) legalább 3-szor nyer?

b) 10 mérkőzésükből hányat nyer az Ön favoritja legnagyobb valószínűséggel, és
mekkora ez a valószínűség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ez sima binomiális eloszlás.

Egy esemény valószínűsége:
`p="0,85"`

a)
Legalább 3-szor nyer azt jelenti, hogy 3-szor, 4-szer vagy 5-ször nyer (ezek mind sima binom-ok). És ezek összege a valószínűség:
`p_(345)=sum_(k=3)^5 ((5),(k))p^k(1-p)^(5-k)`

b)
Itt a módusz a kérdés.
`n=10, p="0,85"`
Binom eloszlás módusza majdnem annyi, mint a várható értéke (ami `n·p="8,5"`), de azért más. Főleg azért, mert míg a várható érték lehet bármilyen valós szám, a leggyakoribb érték értelemszerűen csak egész lehet (egész darabszor történhet meg valami csak).
A módusz ennyi: `|__ (n+1)p __|=|__ 11·"0,85" __|=9`
A valószínűséget simán számold ki a képlettel, rád bízom.
0