Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nos újabb fizika feladat

Főoldal » Általános iskola » Fizika
549
Egy érdekes feladat. Remélem a kép amit csatolok látszik. Köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Nézd a grafikont: vízszintesen van a feszültség, függőlegesen az áramerősség.

1) mennyi árom folyik 5 V-nál:
- Keresd meg a feszültség tengelyén az 5 V-ot (10 fele, nem lesz ott pöcök)
- húzz rá merőlegeset felfelé az R₁ egyeneséig
- rajzold be a metszéspontot
- aztán vízszintesen menj ki balra a másik tengelyig
- olvasd le, hány mA ott az áramerősség. Ez a válasz

2) mekkora a feszültség 5 mA-nél a második ellenálláson:
- A mA tengelyen keresd meg az 5-öt
- húzz vízszinteset az R₂ egyeneséig
- jelöld be, hol metszi
- onnan menj le a feszültség tengelyig
- olvasd le, hány V van ott. Ez a válasz

3) R₁ értéke
Az első kérdésnél megnézted, hogy U₁=5 V-nál I₁=hány mA folyik, az ellenállás ezeknek a hányadosa:
`R_1=U_1/I_1`
Tudod, ez az Ohm törvény. `R=U/I`. Ezt be kell magolni (könnyű)
Mivel voltot osztottál milliamperrel, nem pedig amperrel, ezért nem ohm lesz az ellenállás, hanem kiloohm (kΩ)

4) R₂ értéke
A másodiknál megtaláltad, hogy I₂=5 mA esetán mennyi az U₂
`R_2=U_2/I_2`
Ez sem Ω lesz, hanem az ezerszerese, mert mA-rel osztasz, nem A-rel

5) Ohmikus-e?
Mindkettő az, mert a feszültség-áramerősség diagrammon egyenes a képük.

6) 5000 Ω
Az máshogy mondva 5 kΩ
Megint az Ohm törvény kell:
`R_3=U_3/I_3`
`5\ kΩ=U_3/I_3`
Úgy lesz kΩ, ha voltot milliamperrel osztunk. Pont ilyenek vannak a diagrammon, szuper.
Mondjuk 10-zel könnyű osztani: (1-gyel lenne a legkönnyebb osztani, de 1 mA túl közel van a tengelyhez az ábrán, abból nem lenne elég pontos egyenes)
`5\ kΩ=U_3/(10\ mA)` amiből `U_3=50\ V`
Vagyis 10 mA esetén 50 V feszültség lenne.
Az 50 nem fér rá az ábrára, csak 20. Akkor mégse volt jó 10-ze osztani, csináljuk fordítva: legyen `U_3=20\ V` és mekkora lesz az áramerősség?
`5\ kΩ=(20\ V)/I_3`
Ebből `I_3=4\ mA` jön ki, mert 20/4=5.

Vagyis 5 mA-nél és 20 V-nál van az R₃ ellenállás
- húzz vízszinteset az 5 mA-nél
- húzz függőlegeset a 20 V-nál
- ahol metszik egymást, ott lesz a görbe egyik pontja, rajzold meg karikának a metszéspontot
- kösd össze ezt a pontot az origóval, ez az egyenes lesz az R₃ görbéje (hiszen az ohmikus ellenállás görbéje egyenes)
0