Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek holnapra kell

Főoldal » Általános iskola » Matematika
568
Ami be van karikazva az kellene!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
B14/a)
Legyen a keresett szám első számjegye 'y', második számjegye 'x'. Így a keresett szám: yx, értéke: 10y+x.
Ezen számjegyek felcseréléséből létrejövő szám: xy, értéke: 10x+y.
A feladat szövege alapján: 10y+x+10x+y=99
11x+11y=99
Osszuk el mindkét oldalt 11-el: x+y=9
Egy másik információ szerint: 20y+30x=200
Osszuk el mindkét oldalt 10-zel: 2y+3x=20
Ezen eredményeket foglaljuk egyenletrendszerbe:
I. x+y=9
II. 2y+3x=20
Az első egyenletet rendezzük ki x-re: x=9-y
Ezt behelyettesítjük a második egyenletbe: 2y+3*(9-y)=20
Bontsuk a zárójelet: 2y+27-3y=20
27-y=20
Vonjunk ki mindkét oldalból 20-at: 7-y=0
Rendezzük ki y-ra az egyenletet: y=7.
Az előbbi kirendezés: x=9-y
x=9-7=2
Tehát a keresett szám a 72.
0