Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek holnapra kell

Főoldal » Általános iskola » Matematika
535
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

7
Melyik feladatot nem tudod megcsinálni?
0

1. Legyen a derékszögű háromszög egyik befogója 'a', másik befogója 'b' és átfogója 'c'. Írjuk fel Pitagorasz tételét: c2=a2+b2
Helyettesítsünk be: c2=152+82
c2=225+64
c2=289
Vonjunk mindkét oldalból gyököt.
c=17 cm
0

2. Legyen a téglalap rövidebb oldala 'b' , hosszabb oldala 'a', átfogója 'c'. Írjuk fel Pitagorasz tételét a 'c' átfogóra: c2=a2+b2
682=a2+10,42
4624=108,16+a2
4515,84=a2
Vegyük mindkét oldal gyökét:
67,2cm=a
Ezután számítsuk ki a területet: T=a*b
T=67,2*10,4
T=698,88cm2
Végül a kerületét: K=2*(a+b)
K=2*(67,2+10,4)
K=155,2cm
0

23. Elsőként az 'a' oldal hosszát alakítsuk át dm-ről cm-re! a=28 dm=280cm
A kerületet máris meg tudjuk mondani: K=a+2*b
K=280+2*175=630cm
T=(a*ma)/2
Ehhez szükséges kiszámolni az alaphoz tartozó magasságot. Írjuk fel Pitagorasz tételét! Mivel az egyenlő szárú háromszög alapjához tartozó magasság felezi az alapot, így felírható, hogy: b2=ma2+(a/2)2
1752=ma2+(280/2)2
30625=ma2+19600
11025=ma2
Vegyük mindkét oldal gyökét:
ma=105
Így: T=(280*105)/2
T=14700cm2
Mivel T=(a*ma) /2=(b*mb) /2
14700=(175*mb) /2
Szorozzunk be 2-vel: 29400=175*mb
Osszunk el 175-tel: 168cm=mb
0

4. Legyen a rombusz oldala 'a', átlói 'e' és 'f'.
A rombusz átlói merőlegesen felezik egymást, tehát felírható Pitagorasz tétele: (e/2)2+(f/2)2=a2
Vagyis: 202+212=a2
841=a2
Vegyük a két oldal gyökét: 29cm=a
K=4*a
K=4*29
K=116cm
T=(e*f)/2
T=(40*42)/2
T=840cm2
0

5. Először közös mértékegységre kell tennünk a "belógást" és az út szélességét. Én cm-re alakítottam.
a=25m=2500cm
ma=50cm
A csatolt képen én 'b'-nek jelöltem a valós hosszának a felét, így a kérdés a 2*b.
Írjuk fel Pitagorasz tételét: (a/2)2+ma2=b2
(2500/2)2+502=b2
1562500+2500=b2
1565000=b2
1250,999cm=b
2*b=2501,999cm (=25,02m)
0

Remélem tudtam segíteni. :)
0