Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai oldódás

Főoldal » Középiskola » Kémia
993
Egy üvegben levő difoszfor-pentaoxid állás közben elfolyosodott . Végül az üvegben levő anyag tömege a duplájára nőtt. Hány m/m%-os foszforsav oldatot kaptunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A foszfor-pentoxid (`P_2O_5`) szilárd anyag (fehér por), a levegőből vizet von ki (erősen higroszkópos), ezáltal több lépésben foszforsavvá (`H_3PO_4`) alakul:
`P_2O_5 + H_2O -> H_3PO_4`
persze egyeztetni kell a két oldal számait:
`P_2O_5 + 3H_2O = 2H_3PO_4`

Számoljuk ki a molekulatömegeket:
`M_r(P_2O_5) = 2*31+5*16=142`
`M_r(H_3PO_4) = 3+31+4*16=98`

Persze plusz víz is van az üvegben (több vizet vont ki a levegőből, mint ami a reakcióban részt vett), azért lett az üvegben vizes oldat a végén.

Mondjuk volt induláskor `142` gramm foszfor-pentoxid. Az éppen 1 mol. Abból lett 2 mol foszforsav, ami `2*98=196` gramm. És van még benne valamennyi víz.
A teljes tömeg a duplájára nőtt, vagyis `2*142=284` gramm lett. Abból `196` gramm a foszforsav, ezek szerint még `88` gramm víz van mellette.

Tömegszázalékban ez ennyi: oldott anyag tömege osztva a teljes oldat tömegével:
`(196\ g)/(284\ g)·100% = ...` számold ki.
0