Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
754
A 4 dimenziós euklideszi térben generálunk véletlenszerű pontokat úgy, hogy mind a 4 koordináta esetén egy µ = 0 várható értékű és σ = 2.5 szórású normális eloszlásból húzunk egymástól függetlenül egy számot. Mi lesz a pontok origótól mért távolságának az eloszlása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`D=sqrt(sum_(i=1)^4 X_i^2)`
Mind a négy `X_i` standardizáltja `Y_i=X_i/σ` standard normális eloszlású.
Ezen független `Y_i` változók négyzetösszege definíció szerint 4 szabadságfokú Khí-négyzet eloszlású, aminek a gyöke Khí-eloszlású. Ha ennek veszed a `σ`-szorosát, megkapod a keresett távolságot. Vagyis a távolság 4 szabadságfokú Khí-eloszlás `σ`-szorosa.
0