Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 9?

Főoldal » Középiskola » Matematika
507
(X+3)^4 + (x+5)^4 = 82
Hogy kellene ezt megoldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Érdemes bevezetni egy új ismeretlent: y=x+4. Így az egyenlet (y-1)^4+(y+1)^4=82 alakban írható. Kibontva a bal oldali hatványokat látható, hogy a páratlan kitevőjű y hatványok kiejtik egymást, és így egy y^2-ben másodfokú egyenletet kapsz:
2y^4+12y^2+2=82
y^4+6y^2-40=0
(y^2-4)(y^2+10)=0

Innen szerintem nem okozhat gondot befejezni. (Remélem nem számoltam el, ha mégis akkor bocsi. Mindesetre a fenti helyettesítés biztosan célra vezet.)
0