Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen hosszúságú húrt metsz ki?

Főoldal » Középiskola » Matematika
2027
Milyen hosszúságú húrt metsz ki az x²+y²-8x-4y=0 egyenletű kör az x= 3y-2 egyenletű egyenesből?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kor, köregyenlet
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Ki kell számolni mely két pontban metszik egymást.
Tehát
x2+y2-8x-4y=0
Mivel
(x-4)2=x2-8x+16 és (y-2)2=y2-4y+4
Tehát a kör egyszerűsített formája.
(x-4)2+(y-2)2=20
Mivel x=3y-2
Ezért
(3y-2-4)2+(y-2)2=20..
Ezt megoldva meg kapjuk a két pont második koordinátáját. y1 és y2
Az x-eket pedig az egyenesegyenletébe vissza helyettesítve kapjuk meg..
y13-2=x1
És y2×3-2=x2
Tehát a (x1,y1) pont és az (x2,y2)
Pont távolsága adja a húr hosszát.. ami jelöljünk h-val. Tehát:
h2=(x1-x2)2+(y1-y2)2
Így már jól számolható
0