Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 2.0

Főoldal » Középiskola » Fizika
1169
6. Az 5 m magas 30°-os hajlásszögű lejtő tetejéről induló test mozgási energiája 40%-a a magassá¬gi energia csökkenésének.
1. Mekkora a test sebessége a lejtő alján?
2. Mekkora a test és a lejtő között a súrlódási együttható?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mivel a kezdeti helyzeti energia konvertálódik mozgási energiákká, plussz veszteségekké, így alapvetően munkatétellel és energiamegmaradással fogunk dolgozni.

1. A sebesség kiszámítható az (1/2)mv2= O.4mgh ból, itt látható, hogy a test tömege ki fog esni, és v= O.8gh . Ez számszerűleg 6.324m/s

2. A veszteséget úgy számíthatjuk ki, hogy F*s = O.6*mgh.
mivel lejtőről van szó, itt s a pálya, tehát az átfogó, azaz kiszámítható s=h/sin3O⁰
F pedig a pálya menti erő lesz, ami pedig m*g*cos3O⁰*μ.

Ezt az egyenletet rendezve m*g*cos3O⁰*μ*h/sin3O⁰= O.6*mgh

lehet látni, hogy g-vel és m-el, valamint h-val is egyszerűsíthetünk, innen
μ*ctg3O⁰ = O.6, azaz μ= O.6/ctg3O⁰, ami számszerűleg  3 /5, kerekítve O.346
0