Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1473
5. Függőlegesen fellőtt 1,6 kg tömegű lövedék mozgási energiája a talaj fölött 100 m magasságban 2·103 J.
1. Mennyit fog még emelkedni?
2. Mekkora sebességgel lőtték ki? (A közegellenállás elhanyagolható.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Az 2*10^3
Elnézést
0

Kiinduláskor, a test rendelkezik mozgási és helyzeti energiával is.

1, Az első esetben, az a kérdés, mekkora lenne a h magasság, ha a teljes energiája helyzeti energiaként lenne tárolva. mghk+Emozg = mghmax

itt osztunk m-el, majd osztunk gvel, így hmaxra rendeztük az egyenletet, ahol hmax = hk+Emozg/(mg). Innen hmax számszerűleg 225 méter.

A kérdés viszont az mennyit fog még emelkedi, tehát a Δh = hmax-hkezd, ami 125m

2. A kilövési sebesség egyszerűbb kiszámításához, az első feladatban meghatározott értékekkel fogjuk megkönnyíteni a dolgunkat, ugyanis a folyamat elején, a kilövés pillanatában csak mozgási energiával rendelkezett a lövedék, a maximális magasság elérésekor pedig csak helyzetivel, innen írjuk fel a képletünket, ahol is.

(1/2)mv2 = mghmax

innen a kezdeti v = 2ghmax ,
ami számszerűleg 67.O82m/s
0