Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan vázolható fel ez a hatszög?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
979
Oldala: 6 cm
A körbeírható kör sugara: 10 cm
Egyik befogójának hossza: r
Másik befogójának hossza: 6/2= 3 cm
Átfogójának hossza: 10 cm= R
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Hogy érted, hogy "felvázolható"?
0

Hogyan rajzolható meg maga a hatszög az adatok alapján.
0

Ebben az esetben; akkor tudjuk megszerkeszteni, ha tudjuk az oldalhosszát;

1) Oldala 6 cm: felvesszük a 6 cm-es szakaszt, majd arra szerkesztünk egy 120°-os szöget, a szögszáron kimérjük a 6 cm-t, és így tovább addig, amíg vissza nem érünk az első oldalhoz.

2) A körbeírható kör sugara: 10 cm, ja jól sejtem, ez a köréírható kör akar lenni. Ehhez azt kell tudnunk, hogy amikor összekötjük a szabályos hatszög csúcsait a hatszög középpontjával, akkor azt 6 egyenlő szárú háromszögre bontjuk, ahol a szárak által bezárt szög 360°/6=60°-os (mivel nem csak a hatszöget, hanem az aköré írható kört is 6 egyenlő részre bontottuk, és a kör egy teljes szög, vagyis 360°), és mivel a háromszögek belső szögeinek összege 180°, és a másik két szög pedig egyenlőek, révén egyenlő szárú háromszögek vannak, ezért a másik két szög is 60°-os, tehát a háromszögek szabályosak. Emiatt, ha a sugár 10 cm, akkor az alap is, ami egyben a hatszög egyik oldala, tehát 10 cm oldalhosszú hatszöget kell szerkeszteni, ez pedig megtehető az 1)-ben leírtak alapján.

3) Egyik befogójának hossza: r, ez hatszögek esetén nem értelmezhető, mivel befogó a derékszögű háromszögnek van, de ha a feladat arra gondol, hogy amikor felosztjuk 6 szabályos háromszögre, majd abból az egyiket két derékszögű háromszögre, akkor ott keletkezik két befogó, ráadásul ott az a befogó, amit utólag húzunk be, az a beírt kör sugara, amit r-rel jelölünk. Legyen a szabályos háromszög oldala x, ekkor a derékszögű háromszögben az átfogó hossza x, másik befogó hossza x/2 lesz, erre írjuk fel Pitagorasz tételét, és rendezzük x-re:

(x/2)²+r²=x²
x²/4+r²=x²
x²+4r²=4x²
4r²=3x²
(4r²/3)=x²
2r/√3=2*√3*r/3=(2*√3/3)*r=x, tehát a hatszög oldala (2*√3/3)*r oldalú lesz. Ez a szakaszhossz a következő módon szerkeszthető meg; Pitagorasz tételéből tudjuk, hogy derékszögű háromszög esetén 1²+√2²=√3 a négyzeten, ahol 1 és √2 hosszú a befogók hossza, √3 az átfogók hossza, a √2 hossz pedig az 1²+1²=√2² képletből jön ki, természetesen ezek r-szeresre is igazak, tehát
r²+r²*√2²=r²*√3² és r²+r²=r²*√2², tehát:
A megadott r szakasszal szerkesztünk egy egyenlő szárú derékszögű háromszöget, ennek az átfogója lesz r*√2 hosszú. Ezzel és az r hosszú szakasszal újabb derékszögű háromszöget szerkesztünk, ahol ezek a befogók, tehát az átfogó hossza r*√3 lesz, ezt a szakaszt megkétszerezzük, úgy lesz 2*r*√3 hosszú, harmadolva pedig (2*√3/3)*r hosszú. Ha a harmadolást esetleg nem tudod, azt külön leírom majd.
Tehát adott a hatszög oldalhossza, így már meg tudjuk szerkeszteni a hatszöget az 1)-es lépései alapján.

4) Másik befogó hossza? 6/2=3cm, ekkor az oldalhossz 2*3=6 cm, tehát lehet szerkeszteni.

5) Átfogójának hossza 10 cm=R, innen az előzőek alapján a hatszög oldala is ilyen hosszú lesz, tehát 10 cm, ez pedig már volt.

Ha esetleg valamit félreértettem volna, elnézést kérek.
0