Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körrel kapcsolatos feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
720
Próbálkoztam a házimmal,de nem sikerült megoldanom. Ugye akkor derékszögű egy háromszög ha a skaláris szorzat 0, viszont nekem sehogy sem jött ki..
A feladat: Adott az ABC háromszög A(7;6) B(-1;-3) C(-3;2)
a) igazold hogy a háromszög derékszögű
b) írd fel a háromszög körülírt körének egyenletét
c) és számítsd ki a háromszög hegyesszögeinek nagyságát és a háromszög területét
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kor, Terület, Matematika, háromszög, koordináta
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Egy megoldási lehetőség:
1

Igen; ha két vektor skaláris szorzata 0, akkor merőlegesek. Ennél a feladatnál viszont sokkal egyszerűbben is be lehet látni, hogy derékszögű háromszögről van szó;

a) Számoljuk ki az oldalak hosszát:
|AB| =  (-1-7)² + (-3-6)²  =  145  (érdemes gyökös alakban hagyni)
|AC| =  (-3-7)² + (2-6)²  =  116 
|BC| =  (-3-(-1))² + (2-(-3))²  =  29 

Ha most felírod a Pitagorasz-tételt (értelemszerűen a  145  hosszú oldal lesz az átfogó), akkor láthatod, hogy teljesül, tehát a háromszög biztosan derékszögű.
1

Köszönöm a válaszokat, így már érthető!:)
0