Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet, eddig jutottam.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1065
16(x+1)=18x
16x+16=18x

Eddig jutottam, először arra gondoltam hogy kivonnám a 16x-et de akkor meg a jobb oldalra kellene gyűjteni az x-et, lehet x a jobb oldalon a végeredménynél?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
Persze, hogy lehet. Az a lényeg, hogy a végén egyedül maradjon az x, az mindegy, hogy melyik oldalon.
1

16x+16=18x /-16x
16=2x /:2
8=x

2

Szia, nekem ezt úgy magyarázták el hogy, ugyebár van az egyenlet:
16(x+1)=18x
1.lépés ugye itt be kell szorozni : 16x+16=18x /-16x
2.Ahol nagyobb az x abból az oldalból kell kivonni az x-et vagy éppen hozzáadni: 16=2x /:2x
3.Osztani kell a 2x el jelen esetben: x=8
1

16x+16=18x | -16x (mindkét oldalból elveszel 16x-et)
16=2x | :2 (mindkét oldalt osztod kettővel)
8=x ->végeredmény
1