Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
877
Hányféleképpen lehet 10000 Ft-ot szétosztani 5 ember között? És ha mindenkinek legalább 1000 Ft-ot adnunk kell?( a legkisebb pénzegység az 5 forint)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
Szia!

Nem vagyok teljesen biztos a megoldásban, de egy ötlet.
Először is meghatározzuk hogy hány 5 forintos "blokkom" van, ez mutatja meg az 5 forintos egységek számát. Vagyis a 10.000-et el kell osztanom 5-tel.

Ezek után variációt számolok a 2.000 darab ilyen 5 forintos egység közül az öt főre.

A második alpontnál egyszerűen kiszedünk 5.000 forintot a 10.000-ből, hogy mindenkinek jusson 1.000. Ezek után ugyanúgy lenormáljuk pénzegységekre (osztjuk az 5 forintos egységgel), majd hasonló módon az így kapott 1.000-ből számolunk variációt az 5 emberre. Ismétlésre nincs szükség, és mivel a sorrend számít (számít, hogy az 1-es, 2-es stb. sorszámú embernek van 3.000 forintja stb.), variációval dolgozunk, nem pedig kombinációval.

Az első eredménye (2.000-ből 5-öt) = 3,18 * 1016
A másodiké = 9,9 * 1014

Javítsatok ki, ha tévedtem valamiben. :)
Módosítva: 7 éve
-1

Én így fognék hozzá:

Feltételezzük, hogy mindenki kap legalább 1 forintot (mondjuk bankszámlára, ott még lehet is :D). Azt is feltételezem, hogy a személyek különbözőek, tehát számít, ki mennyit kap.
Ha sorba rendezek 10000 1 forintost, akkor 9999 hely lesz közöttük. Ide kell beszúrnom 4 elválasztót, hogy 5 részre bontsam a pénzt. Ezt `((9999),(4))` félén tehetem meg, ami `832084041479189499` ez a szépséges szám. Nyilván készpénz esetén tényleg 5 forintosokkal kell számolnom, így "csak" `((1999),(4))=663339162501` lehetőség van.
Ha mindenki kap 1000 forintot, akkor valóban úgy a legegyszerűbb, ha kiveszek 5000 forintot, és csak a maradékot osztom így el. Ezek
`((4999),(4))=25989619781251`
`((999),(4))=41251456251`
számokat adják eredményül.
Módosítva: 7 éve
-1

zsombi0806 majdnem jól csinálta, de az se jó.

Van 2000 darab 5 Ft-os, rakjuk sorba és adjunk hozzá még 4 válaszfalat. Ez összesen 2004 darab valami, amiből `((2004),(4))` féleképpen választhatjuk meg, hogy melyik négy legyen a válaszfal. (A falak 5 részre osztották a pénzérmeket.) Mindenki annyi pénzt kap, ami az ő fakkjában található. (Lehet az is, hogy valaki nem kap semmit, meg az is, hogy egyetlen egy kapja az összeset.)
Szóval a megoldás `((2004),(4))`.

Ha legalább 1000 Ft jut mindenkinek, akkor úgy mehet, ahogy az előző válaszolók is javasolták: 5 darab ezrest elveszünk a pénzből, a maradék 5000 Ft az 1000 db pénzérme. Hozzáadjuk a 4 válaszfalat, aztán kiválasztjuk `((1004),(4))` féleképpen, hogy hol legyenek a fakkok válaszfalai. Végül minden fakkba rakunk 1000 Ft-ot (azt csak egyféleképpen lehet).
Szóval a megoldás `((1004),(4))`.

Ezeknek egyébként ismétléses kombináció a neve.
Módosítva: 7 éve
0