Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfelezőtétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
2222
Az ABC háromszögben AB=4cm, BC=5cm, CA=6cm. Számítsuk ki azon szakaszok hosszát, amelyekre az A csúcsból induló belső szögfelező osztja a B csúcsból induló belső szögfelező háromszögbe eső szakaszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Messe D-ben a B-ből induló szögfelező az AC-oldalt. A szögfelezőtétel alapján (valamint arányos osztással) AD-t és DC-t kiszámolhatod. Ez után, a D-nél keletkezett két szög segítségével felírhatod a keletkezett két kisháromszögre (BDC, BDA) a cos.-tételt. Majd felhasználva, hogy a kiegészítő szögek koszinuszai egymás ellentetjei a kapott kétismeretlenes egyenletből kiszámolhatod a szögfelező hosszát.

//Vagy: lényegében ugyanez: szögfelezőtétel + Stewart-tétel.
0

A feladatot úgy is meg lehet fogalmazni, hogy mekkora részekre oszt egy belső szögfelezőt a beírt kör középpontja, mivel a szögfelezők ebben a pontban metszik egymást.
A jelölések
A,B,C - a háromszög csúcsai
B' - a B csúcsból induló szögfelező talppontja az AC oldalon
O - a beírt kör középpontja
λ - az osztótényező
f, fB,fB' - szögfelező és részei
Az oldalak
a=5 cm
b=6 cm
c=4 cm
Számítandó az OB és az OB' szakasz hossza

A következőkben leírt módszer egy saját használatra kialakított szisztéma, amihez csak egy paraméter szükséges: a szögfelező talpponti oldalának - esetünkben a 'b' oldal - osztótényezője. Az osztótényező mindig az illető oldal és a másik kettő összegének hányadosa.
A szögfelező hosszának képlete az első válaszoló módszeréhez hasonló módon kapott összefüggés egyszerűsített változata.

Ezek után a képletek és a megoldás.
A 'b' oldal osztótényezője
λb= b/(a+c)

A B csúcsból induló szögfelező hossza
fb = gb√(1-λb²)
ahol
gb= ac =G(a,c) - a szögfelezőt közrefogó oldalak mértani közepe

Az OB szakasz hossza
fB= fb/(1+λb)

Az OB' szakasz hossza
fB'=fb-fB

Ennyi bevezetés után a feladat megoldása
A 'b' oldal osztótényezője
λb=b/(a+c)=6/(5+4)
λb= 2/3

A szögfelező hossza
fb = gb√(1-λb²)
gb= ac 
gb= 20 
√(1-λb²)= (1-4/9) 
√(1-λb²)= (5/9) 

Ezekkel a szögfelező
fb = 20 * (5/9) 
fb =10/3 cm

Az OB szakasz hossza
fB= fb/(1+λb)
fB=(10/3)/(1+2/3)
fB=2 cm

Az OB' szakasz hossza
fB'=fb-fB
fB'=(10/3)-2
fB'=4/3 cm

Ki lehet próbálni a többi szögfelezővel is, csak a megfelelő osztótényezőt kell használni.

Arra a kérdésre, hogy milyen ARÁNYBAN osztja az O pont a szögfelezőt, az válasz, hogy ez a hányados egyenlő a szögfelező talpponti oldalának osztótényezőjével.
Esetünkben OB'/OB = 2/3

Részletesbben lásd a rajzot.
0

1