Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat 8.osztály?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1192
Egy egyenlő szárú háromszögben az alapon fekvő szög és a szárak által bezárt szög aránya 1:2. A háromszög területe 100 cm2. Mekkora sugarú kör írható a héromszög köré?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a háromszög alapján fekvő szög α, a szárak hajlásszöge 2α, ekkor α:(2α)=1:2 teljesül. A belső szögek összege így α+α+2α=4α. Tudjuk, hogy tetszőleges (sík)háromszög belső szögeinek összege 180°, ezért 4α=180°, ebből α=45° adódik, tehát a szárak hajlásszöge 2*45°=90°, tehát ez a háromszög egyben derékszögű is. Az egyenlő szárú derékszögű háromszögről illik tudni, hogy úgy kapjuk, hogy egy négyzetet átló mentén elfelezünk, tehát ha ebből négyzetet csinálunk, akkor 200 cm² lesz a területe. Az x oldalú négyzet területe x², tehát x²=200, erre x= 200  cm hossz adódik. Ebből az átfogó hossza (c) is meghatározható Pitagorasz tételéből:
 200 ²+ 200 =c²
200+200=c²
400=c²
20=c, ami egyben megegyezik az eredeti háromszög alapjával illetve átfogójával.
Thalesz tételének megfordításából tudjuk, hogy egy derékszögű háromszög köré írt kör átmérője megegyezik az átfogóval, tehát a kör sugara ennek a fele lesz, tehát 10 cm, így 10 cm sugarú kör írható a háromszög köré.
1