Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
630
Egy izotóp kezdeti aktivitása 1000 Bq, felezési ideje 8 nap.
a, Mennyi idő múlva lesz az aktivitása a kezdetinek a 2%-a?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Radioaktív, Felezési idő, Maghasadás, Magfúzió, Izotóp
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`A=1000\ Bq`
`T_(1//2)=8\ nap`

`T_(1//2)` idő alatt a fele lesz az aktivitás. Egy újabb `T_(1//2)` idő után annak a fele, vagyis az eredeti negyede. Egy újabb `T_(1//2)` idő után annak a fele, vagyis az eredeti nyolcada. Minden újabb 8 nap után újra feleződik az aktivitás. `n` darab `T_(1//2)` idő után `n`-szer feleződött, vagyis ennyi lett:
`A(n·T_(1//2))=A/2^n`

A kérdés az, hogy `A/2^n` mikor lesz éppen `A·2%`:
`A/2^n=A·"0,02"`
`2^n=1/"0,02"=50`
Kettes alapú logaritmust kell vonni mindkét oldalból:
`n=log_2\ 50=....` használd a számológépedet.

`n·T_(1//2)` vagyis `n·8` nap múlva lesz 2%.
0