Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

átlagsebesség oda vissza

Főoldal » Középiskola » Fizika
669
Valaki letudja vezetni nekem a megoldást ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen a megtett út `s`. Ekkor tudod, hogy az út teljes ideje (a `t=s/v` képlet alapján)
`t=s/82+s/98=s(1/98+1/82)`
Az átlagsebességről tudod, hogy
`v_"átl"="összes út"/"összes idő"`
A teljes idő megvan, a teljes út `2s` (`s` oda-vissza). Ez alapján
`v=(2s)/(s(1/98+1/82))=2/(1/98+1/82)="számológép"`

Amit most itt levezettem, az a harmonikus közép. Ugyanakkora utakon történő sebességek átlagsebességét ezzel tudod kiszámolni. Ez több számra is működik, ekkor nyilván annyi lesz a számláló, ahány szám harmonikus közepét keresed.
1