Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Közös osztó

Főoldal » Középiskola » Matematika
1658
Melyik szám a nagyobb: a 9 és 21 legkisebb közös többszöröse vagy a 4032 és 8000 legnagyobb közös osztója?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A legkisebb közös többszörös a prímtényezős felbontásokban szereplő tényezők szorzata a megjelenő legmagasabb hatványon

`9=3^2`
`21=3*7`
`[9,21]=3^2*7=63`

A legnagyobb közös osztó a közös prímtényezők szorzata a megjelenő legkisebb hatványon.
`8000=8*10*10*10=2^3*2*5*2*5*2*5=2^6*5^3`
Mivel 4032 láthatóan nem osztható 5-tel, már csak a 2 lehet közös, így csak azt kell megnézni, hogy hányszor osztható 2-vel.
`4032=2*2016=2^2*1008=2^3*504=2^4*252=2^5*126=2^6*63`
`(4032,8000)=2^6=64`
0